Massagetherapeut of fysiotherapeut?
Dit soort uitspraken hoor ik heel vaak: "ik ga al naar de fysiotherapeut hoor ! Ik heb nog 7 behandelingen... "
En ook: "doordat je mijn spieren los hebt gemasseerd, lukte het mijn fysio veel beter om mijn nek te kraken en nu heb ik minder hoofdpijn"
De overeenkomst tussen een fysio en een massagetherapeut is dat we jou allebei willen helpen om soepeler te bewegen en als er wel blessures zijn voor de juiste aanpak te kiezen.
De definities:
* De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij werkt aanvullend op een (huis)arts. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen, bijvoorbeeld door oefentherapie.
* De massagetherapeut is iemand die mensen een massage geeft, ofwel om lichamelijke klachten te behandelen, ofwel om ze ontspanning te bieden. Een massage houdt in: een behandeling van het lichaam waarbij de huid systematisch gewreven, gestreken of gekneed wordt met als gevolg ontspanning van spieren, betere doorbloeding, verhelpen van verkrampingen, vocht- en afvalstoffen afvoeren, blokkades en spierknopen laten verdwijnen. Een massagetherapeut heeft een holistische visie, dit houdt in dat lichaam en geest één geheel zijn en dus ook samen in balans dienen te zijn. Massagetherapie activeert het zelfherstellend vermogen van een lichaam.
Soms loopt dit wat door elkaar Als massagetherapeut heb ik diverse extra opleidingen gevolgd zoals medical taping, cupping, sportmassage, masseren bij fibromyalgie en blessurepreventie. Het doel is altijd om blessures te voorkomen, maar als er blessures zijn, is het belangrijk om de juiste aanpak te adviseren. Ook zijn er fysiotherapeuten die een opleiding sportmassage volgen. Een enkele keer zal de fysio nog wel 'gewoon masseren' maar meestal niet de hele duur van de behandeling. Deze rol is steeds meer verschoven naar de massagetherapeut.
Een massagetherapeut is geen arts en werkt in principe met fysiek gezonde mensen. De massagetherapeut kan adviezen en oefeningen geven vanuit zijn/haar expertise, maar is niet bevoegd om diagnoses te stellen bij blessures, ziektes of verwondingen. Een behandeling bij een masseur is dus niet bedoeld als alternatief voor medische behandeling of advies. Daarvoor verwijst hij/zij door naar een arts of fysiotherapeut.
Nog wat belangrijke dingen om te weten:
- Behandelingen bij een fysiotherapeut worden meestal vergoed door je zorgverzekering, bij een massagetherapeut werkt dit iets anders. Je moet complementair/aanvullend verzekerd zijn voor alternatieve geneeswijzen. Check dus eerst je verzekeringspolis. Na de massage betaal je het volledige bedrag contant of per pin en krijgt dan met de faktuur (die per mail wordt verzonden) een deel van de behandeling vergoed. Alleen dus als je verzekering deze kosten vergoed en je dient deze rekening zelf in.
- Ik ben aangesloten bij de VBAG , dit is een beroepsvereniging en staat vermeld op de website, hierdoor is kwaliteit gewaarborgd.
- Check altijd bij je fysiotherapeut of huisarts of intense behandelingen gecombineerd kunnen worden met massage
- Door een behandeling bij een masseur voel je je vaak heel goed: dit is het effect van aanraking op de huid. Toch is een bezoek aan een massagetherapeut niet bedoeld als alternatief voor medische behandeling, daarvoor verwijst hij/zij door naar een arts of (fysio)therapeut.
- Krijg je oefeningen van je masseur of fysio? Doe ze dan! Je bent écht sneller van je blessure of pijn af of je blijft soepel en sterk. (Ja, ik weet hoe dit gaat 😉 )